top of page

HASZNOS

INFORMÁCIÓK

Mentő, ügyelet, háziorvos? Kihez forduljak?

Előfordulhat, hogy egy hirtelen kialakult tünet kapcsán nem tudjuk eldönteni hová forduljuk.

Mentő:

Az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni telefonon (104–es hívószám, ingyen hívható), ha közvetlen vagy közvetett életveszély áll fenn, a beteg nagy mennyiségű vért veszít, láthatóan nem kap levegőt, eszméletvesztés után nem tér magához, csillapíthatatlan fájdalma van, baleset, súlyosabb sérülés érte, zavarttá válik, nem lehet vele kommunikálni, ön-illetve közveszélyes.

A híváskor meg kell adni a pontos helyszínt, leírni saját szavaival a tapasztalt tüneteket, eseményt. Meg kell adni egy telefonos elérhetőséget, amennyiben a mentőnek a cím feltalálásával kapcsolatosan nehézsége akad, tudják azt pontosítani. Időt nyerhetnek, ha egy hozzátartozó, szomszéd az utcán vár a kiérkező autóra és a pontos helyszínre kíséri a Kollégákat. Ha az udvarban kutya van, azt zárják el, mert az állatok megérzik a stresszhelyzetet és még az egyébként békés jószág is támadhat.

Ügyelet:

Hívjuk a háziorvosi ügyeletet (Budaörs-Törökbálint Orvosi Ügyelet: 06-23-440-020, helyi tarifával hívható), ha új keletű tünet lépett fel, amely azonban az életet nem veszélyezteti. Az orvos az ügyelet ambulanciáján és indokolt esetben a helyszínen a rendelkezésre álló eszközökkel látja el a beteget, vagy ha úgy ítéli meg, beutalja a területileg illetékes kórház megfelelő osztályára.

Az ügyelet nem szállít beteget. Röntgengép nem áll rendelkezésükre így a sérülések, törések vizsgálata, valamint látlelet kiadása minden esetben ügyeletes baleseti kórházi ambulancián történik. Ezen ambulanciákra beutaló nem szükséges.

Az orvosi ügyelet nem éjjeli háziorvos. Így igazolás kiadására, táppénzbe vételre nem jogosult, rendszeresen szedett gyógyszereket is csak abban az esetben írhat fel, ha a beteg annak szedését friss ambuláns lappal, zárójelentéssel igazolja. Nem adhat ki beutalót, sem vizsgálatkérő lapot.

Esetenként az ügyeleti váróban illetve a házhoz hívásoknál is várakozni kell, mert a betegeket panaszaiknak megfelelő sorrendben látják el, de mindent megtesznek, hogy a várakozók minél hamarabb ellátást kapjanak.

Háziorvos:

Keressük háziorvosunkat új keletű, de nem életet veszélyeztető, valamint korábban kezdődött tüneteinkkel. Hatáskörébe tartozik a teljes körű kivizsgálás, szakambulanciákra való beutalás, idült betegségeknél kórházi elhelyezés. Itt írják fel rendszeresen szedett gyógyszereinket is, véleményt adnak műtéti - és munkaalkalmasságra, jogosítványhoz. Háziorvosi feladat a táppénzbe vétel is.

Elsősegély.hu
Az elsősegélynyújtás népszerűsítése társadalmi érdek.
 

Évente egymillió mentőhívást fogadnak, és mintegy 40 ezer honfitársunk élete lenne megmenthető néhány egyszerű beavatkozással.

Sajnos ők meghalnak! 
Míg Nyugat-Európa egyes országaiban a lakosság 80%-a rendelkezik stabil segélynyújtási ismeretekkel, addig a hazai lakosok alig 0,5%-áról mondható el ugyanez.

Az alábbi weboldalon rengeteg információt talál az elsősegélynyújtásról (kattintson a képre):

bottom of page